Yes! Je hebt een vintage masterpiece gescoord bij Furnip. 
Onze meubelen zijn vaak al 50 jaar in gebruik geweest en kunnen makkelijk nog een halve eeuw mee. Maar dan moet je het meubel wel goed onderhouden. Hoe doe je dat?

Ieder materiaal vraagt uiteraard om zijn eigen onderhoud. Hieronder dus een opsomming van de meest gebruikte materialen in de mid-century period. Ben je niet zeker van het materiaal of de afwerking, neem dan even contact met ons op! 

Houtfineer

  • Geoliede fineer kan eenvoudig onderhouden worden door het gebruik van een voedende meubelolie. Koop de juiste voor teak of palissander. Doe dit op regelmatige basis bijvoorbeeld eens per half jaar en reinig het meubel tussendoor met een droge wollen stofdoek. Let op een geolied meubel wel op met vochtige glazen!
  • Fineer afgelakt met een blanke componentenlak of schellak is robuuster en heeft een meer glanzende uitstraling. Het onderhoud beperkt zich tot het normaal reinigen met een vochtige doek en ontvettende middelen, zoals bijvoorbeeld verdund afwasmiddel. Let op: geen middelen met een schurende werking gebruiken en ook geen middelen met siliconen of glansmiddelen. Dit alles kan tot doffe plekken leiden die zeer slecht of niet meer te verwijderen zijn. Vlekken van wijn, koffie, alcohol etc. kunnen heel voorzichtig met wasbenzine verwijderd worden. 

Fineer is in geen enkele afwerking onbeperkt krasvast. Als je met een hard of ruw voorwerp zoals sleutelbos of koffie mok over het oppervlak schuift, zullen er vrijwel zeker krassen ontstaan, die overigens duidelijker zijn als de fineer donkerder van kleur is. Aan de andere kant geeft het je meubel smoel en een verhaal, de zichtbare gevolgen van gebruiksvreugde door jou en de vorige eigenaren. Dus who cares ;-)

MASSIEF HOUT

Het meeste zitmeubilair en de poten, ribben en banden op kasten zijn van massief hout. Massief hout laat het grillige van de natuur zien. Noestjes, scheurtjes, donker gekleurde harsgangen en verschillende kleurpatronen. Massief hout ondergaat onder invloed van zonlicht, oftewel UV straling een kleurverandering. Daarnaast is massief hout gevoelig voor temperatuurswisselingen is en daardoor eigenlijk altijd in beweging. Men spreekt dan van het werken van het hout. Zet je meubel daarom niet dicht of tegen een verwarming aan. Want dan zal het hout sneller uitdrogen. Een oliebehandeling eens per kwartaal/half jaar, afhankelijk van hoe droog de ruimte is, is voldoende om je meubel in topconditie te houden. Je kunt zeer fijne staalwol gebruiken om zwaardere verontreinigingen te verwijderen. Zoals bijvoorbeeld een druppel verf. Overige dagelijkse reiniging met een droge wollen stofdoek.

Echt leer moet echt wat meer aandacht krijgen en zo nu en dan een voeding krijgen zodat het leer soepel blijft en niet uitdroogd. Zelfs slijtage plekken kunnen goed gerepareerd worden en hier is bij meerdere leveranciers een heel scala aan onderhouds producten te verkrijgen zoals van LCK (Keralux lijn). 

Voor gestoffeerde meubels zijn reinigings sets maar ook impregnatie sets te verkrijgen van onder meer LCK (Puratex lijn). Overigens is op de website van LCK alle gangbare informatie voor het goed onderhouden van de hiervoor besproken bekledings typen te vinden.